Bazı Projeler Çok Güzel: Argande / Batman Çatom – part 3

| 11 Yorum

Bazı postları yazarken gözlerim doluyor. Bu da onlardan biri. Biraz uzun da.

Argande projesiyle ilgili ilk postumu hatırladınız mı? Uçakta o postu yazarken, İstanbul’da  kimi zaman işin mutfağına girip yakından tanık olduğum tasarım ve üretim sürecinin zorluğunun, telaşının, Batman’daki ÇATOM‘da (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) nasıl bir hayata tutunma aşkına dönüştüğünü henüz bilmiyordum. Tatsız rakamlar sizi biraz üzecek, çokça kızdıracak, ama fotoğraflardaki gülen gözler kmlerce uzaktaki hem cinslerimizle aramızdaki mesafeleri silecek ve bu güzel hikayeyle bizi hayatlarına dahil edecek. Hazırsak başlıyorum. Önce kendi gündelik dertlerimizi bir kenara koyuyoruz, sonra projenin bir yerinden tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Söz mü?

Türkiye?de her üç kadından biri şiddet görüyor. Töre ve namus cinayeti, dizilerde reytinge, bu bölgede ise gerçek bir trajediye dönüşüyor. Haberle düşmeyen, sessiz sedasız kendi hayatlarına son veren kadınların sayısı da işte bu bölgede duymak istemeyeceğiniz sayılara ulaşıyor. Kadınların çalışmasına erkeklerin karşı çıktığı sabit fikrim ise, Argande projesiyle Batman’da yerle bir oluyor. Evine gelir getiren kadın, kendi ayakları üzerinde durup, daha özgüvenli hissettiği gibi, eşinden de saygı duyuyor. O kadar ki, bölgedeki erkekler bile bu projede çalışmak istemiş, ve çeşitli eğitimlerden yararlanmışlar.

Dünya kadın nüfusunun çalışma saatlerinin üçte ikisini doldurduğunu, ancak dünya gelir ortalamasının sadece %10?unu ücret olarak aldıklarını, dünyadaki menkul ve gayrimenkullerin ise sadece %1?ine sahip olduklarını biliyor muydunuz? İşte sırf bu rakamlar bile, Argande projesinin, Güneydoğu Anadolu’daki kadınları, işgücü piyasasına katmak ve onları sosyal olarak güçlendirilmek için ne kadar değerli bir rol oynadığını gösteriyor.


IMG_1621_Snapseed
IMG_1630_Snapseed_Snapseed IMG_1631_Snapseed IMG_1634_Snapseed IMG_1637_Snapseed IMG_1642_Snapseed IMG_1652_Snapseed_Snapseed
IMG_3184_Snapseed_Snapseed IMG_3186_Snapseed_Snapseed IMG_3190_Snapseed_Snapseed

Argande projesinin en kıymetlileri; proje yöneticisi Gönül Sulargil ve tasarım koordinatörü Hatice Gökçe. 4 yıl süresince, kısa ya da uzun vaadede projeyi destekleyenler arasında ise sevgili Gamze Saraçoğlu, Özgür Masur, Mehtap Elaidi, Gül Ağış, Nihan Peker, Aslı Filinta, Rojin Aslı Polat, Bige Ökten, Pınar Yeğin, Deniz Yeğin İkiışık, Alex Akimoğlu, Rana&Berna Canok, Simay Bülbül, Günseli Türkay, Zeynep Tosun, Banu Bora, Hakan Yıldırım, Ezra&Tuba Çetin, Aida Pekin gibi değerli tasarımcılar, Ahu Yağtu, Beril Kayar, Sema Şimşek, Burcu Kutluk ve Selda Car var gibi modeller var. Bilge Tuğsuz, Gencer Bavrek, Jerry Stolwijk ve Demir Tasarım‘ın da kulaklarını çınlatmadan geçemeyeceğim. Umarım kimseyi atlamamışımdır. Az ya da çok, kısa ya da uzun süre bu projenin elinden tutan herkes çok değerli. Umarım elini hiç bırakmazlar, aksine daha da sıkı sarılırlar.
IMG_3197_Snapseed_Snapseed IMG_1622_Snapseed_Snapseed

Buraya kadar sabırla okudunuz mu? Şahanesiniz! O zaman şimdi hep birlikte aynı dileği paylaşalım. Projenin 2. fazında, Antep’in kutnusunu, Şanlıurfa’nın ehramını, Şırnak’ın şalşapiğini duymayan kalmasın, 4 yılda kurulan 44 ÇATOM’un sayısı 2ye 3e, gelir elde eden 3.700 kadının sayısı onbinlere ulaşsın. Mudo, Markafoni ve ITKIB bu projeye desteğini hiç kesmesin, hatta başka firmalar da dahil olsun ki, satış kanalları çoğalsın. Son olarak, 7-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Moda Haftası’nda, en çok alkış toplayan, en çok konuşulan defile Argande’nin ki olsun ki, sesimiz ve 15 dklık bir defile ardındaki bu güzel hikayenin değerini bildiğimiz, emeği geçen tüm kadınların kulaklarına kadar gitsin.

Bazı projeler gerçekten çok güzel…

argandefile1_Snapseed2