
Bazı Projeler Çok Güzel: Argande / Batman Çatom – part 3
Bazı postları yazarken gözlerim doluyor. Bu da onlardan biri. Biraz uzun da.
Argande projesiyle ilgili ilk postumu hatırladınız mı? Uçakta o postu yazarken, İstanbul’da kimi zaman işin mutfağına girip yakından tanık olduğum tasarım ve üretim sürecinin zorluğunun, telaşının, Batman’daki ÇATOM‘da (Çok Amaçlı Toplum Merkezi) nasıl bir hayata tutunma aşkına dönüştüğünü henüz bilmiyordum. Tatsız rakamlar sizi biraz üzecek, çokça kızdıracak, ama fotoğraflardaki gülen gözler kmlerce uzaktaki hem cinslerimizle aramızdaki mesafeleri silecek ve bu güzel hikayeyle bizi hayatlarına dahil edecek. Hazırsak başlıyorum. Önce kendi gündelik dertlerimizi bir kenara koyuyoruz, sonra projenin bir yerinden tutmak için elimizden geleni yapıyoruz. Söz mü?
Türkiye?de her üç kadından biri şiddet görüyor. Töre ve namus cinayeti, dizilerde reytinge, bu bölgede ise gerçek bir trajediye dönüşüyor. Haberle düşmeyen, sessiz sedasız kendi hayatlarına son veren kadınların sayısı da işte bu bölgede duymak istemeyeceğiniz sayılara ulaşıyor. Kadınların çalışmasına erkeklerin karşı çıktığı sabit fikrim ise, Argande projesiyle Batman’da yerle bir oluyor. Evine gelir getiren kadın, kendi ayakları üzerinde durup, daha özgüvenli hissettiği gibi, eşinden de saygı duyuyor. O kadar ki, bölgedeki erkekler bile bu projede çalışmak istemiş, ve çeşitli eğitimlerden yararlanmışlar.
Buraya kadar sabırla okudunuz mu? Şahanesiniz! O zaman şimdi hep birlikte aynı dileği paylaşalım. Projenin 2. fazında, Antep’in kutnusunu, Şanlıurfa’nın ehramını, Şırnak’ın şalşapiğini duymayan kalmasın, 4 yılda kurulan 44 ÇATOM’un sayısı 2ye 3e, gelir elde eden 3.700 kadının sayısı onbinlere ulaşsın. Mudo, Markafoni ve ITKIB bu projeye desteğini hiç kesmesin, hatta başka firmalar da dahil olsun ki, satış kanalları çoğalsın. Son olarak, 7-12 Ekim tarihleri arasında gerçekleşecek İstanbul Moda Haftası’nda, en çok alkış toplayan, en çok konuşulan defile Argande’nin ki olsun ki, sesimiz ve 15 dklık bir defile ardındaki bu güzel hikayenin değerini bildiğimiz, emeği geçen tüm kadınların kulaklarına kadar gitsin.